Lesgeven

Hobo is een prachtig instrument, maar het kan heel moeilijk zijn! Als je niet de goede techniek en materiaal hebt bijvoorbeeld. Bij mij staat een optimale ademvoering en een mooie klank centraal. Omdat hobo een zeer lastig instrument is, kan het ontzettend zwaar zijn om het instrument te bespelen. Daarom is het belangrijk om de lucht optimaal te gebruiken.

Tijdens mijn studie spraken mijn docenten altijd over het magische woord: ‘ademsteun’. Ik begreep dat ze daarmee bedoelden dat je ’laag’ moest inademen en je buikspieren moest aanspannen, maar hoe dat nu precies zat was mij eigenlijk een raadsel. Door van verschillende docenten les gehad te hebben is bij mij op een gegeven moment het spreekwoordelijke kwartje gevallen. Ik begreep opeens wat ik moest doen en wat ik moest voelen. Een geweldig moment vond ik dat! Ik probeer mijn leerlingen dat proces ook mee te laten maken, iets wat voor hobo spelen zo ontzettend belangrijk is. Voor mij geldt: minimale inspanning voor een maximaal resultaat!

Dan is er nog iets van groot belang bij de hobo, namelijk de rieten. Deze worden door hoboïsten zelf gemaakt. Voor hoboïsten zijn de rieten cruciaal, iets wat andere instrumentalisten maar moeilijk kunnen begrijpen. Voor mij is het het belangrijkste dat de rieten goed trillen. Er zijn zoveel invloedrijke factoren bij het maken van de rieten, dat het te vergelijken is met het uitvinden van het wiel. Gelukkig zijn er mensen die dat al hebben gedaan, en ik heb van mijn leraar een hele goede methode van rieten maken geleerd die voor mij uitstekend werkt. Het resultaat is een goed trillend riet met een mooie klank. Voor mijn leerlingen maak ik de rieten, maar het is ook mogelijk om zelf rieten te leren maken!

Als je geïnteresseerd bent kun je contact opnemen voor een proefles.

Back to top